Min läxa

För er som är lite intresserad av vad jag har i historia läxa. Observera att detta endast är en sammanfattning.

Induskulturen  2600 - 1500 fkr.

Induskulturens språk kan liknas vid ett hopplöst fall.  Det skriftspråk som användes och som nu har hittats på tusentals sigill kan inte tydas idag. Dessutom är få skulptrer och konstföremål bevarade. De som man har hittat är ofta små, grova och skadade.
Man har funnit praktfulla graverade naturalistiska djurbilder. Man tror att djuren har representerat gudarna precis som i nutidens hindusim. Man har även funnit  små skulpturer som liknar djur och mytologiska monster. De är tillverkade i bränd lera, brons eller fajans.
Man vet att djur var väldigt viktiga för induskulturen och man kan vara nästan helt säker på att det har förekommit nån sorts djurdyrkan i samband med deras religion. Eftersom att en sådan stor befolkning som bode i indusdalen omöjligt kan ha försvunnit spårlöst så måste iallafall en liten del utav den kvarvarande kulturen smält samman med den kommande kulturen. Bevis på detta är att Induskulturen religion påminner mycket om nutidens hinduism. (djurdyrkan, djur - gudar, "kaster")
Den största delen av befolkningen livnärde sig på lantbrukarna. De viktigaste och vanligaste som odlades var korn och havre samt olika slags balj -växter ochh sesam. Man utnytthade Indusflodens översvämningar till odlingen. Direkt efter översvämningarna såddes vete icg korn, och skördades sedan i maj - april. Andra växter som bomull och sesam såddes när översvämningarna började och skördades då vattnet drog sig tillbaka mot hösten.
För att tarnsportera in olika varor i landet använde man sig av fartyg men även av oxe/åsne/kamel - karavaner. Många råvaror är så sällsynta så man lätt kan komma fram till vart dom kommer ursprungligen ifrån.
I varje stad finns det olika arbetsgrupper efter standard. T.ex. lergjutare, tegelslagare, sigillgravörer. De som liksom stod över dom och var i de högre klasserna var jobben vanliga som soldat, handelsman och servicemän.
Man har inte hittat nå byggnader för religöst bruk, därimot har man hittat många badanläggningar. Och dom tror man har används i ett religöst syfte.
Pga brist på information  finns det mycket lite om induskulturens härskare, denna kultur verkar ha fått ett plötsligt slut. Man vet varken varför eller när det tog slut. En teori är att det hände strax efter 2000 f.kr. Man har funnit massgravar i flera städer med hastigt nedlagda kroppar. Vissa kroppar har man tillochmed hittat liggandes på gatan. Man har alltså haft väldigt bråttom, eller ingen tid alls att begrava människorna. Allt detta kan ber o på invation, jordbävning eller en lågtgående miljöförstöring. Miljö katastrof.   

Induskulturen - 2600 fkr
shang - 1500 - 1000 fkr.
zhou - 1000 - 250 fkr.
qin - 200 fkr.
Namn att komma ihåg.
Shang, zhoudynastin, Kong fuzi, qin shi Huang (första kejsaren av Kina)


Högkulturen i Kina är den enda av de tidiga flodkulturer som än i dag lever, dock lite annorlunda än då. Kineserna började redan innan högkulturen uppstod att odla ris, hirs och föda upp silkesmaskar som gav siden. Detta var ca 2000 år f.kr.
Namnet Shang kommer från en grup härskare som då styrde. Detta var ca 1500 år f.kr. Och det var då den kinesiska skriften uppstod. Den skriften spreds sig över Kina och gjorde landet till en enhetlig kultur. Dock så delades samhället upp i olika grupper.
1. Aristokratisk krigar klass (fick stora förmåner)
2. byråkratisk skrivarklass.
3. hantverkare och köpmän
4. bönder
5. slavar
Shang skulle gå i en lång rad härskarsläkten. 1912 blev Kina republik.


zhodynastins ledare styrde en mycket stor del av kina under 1000 - 200 f.kr. Detta resulterade i att de var tvugna att dela upp landet i olika landområden. Dessa landområden styrdes av ledare, vars enda krav från högre makter var att vara lojala mot kungen, som sedan blev kejsare.
Kungarna var enligt zhoudynastins religion utvalda av gudarna och var därför nästintill heliga.
Under Zhoudynastin gick kineserna från att använda dyrt koppar, till järn.De blev snabbt mycket skickliga och tillverkade redskap, vapen och annat med järn.
Det var också under shang och zhoudynsatin som kinesiska skriften uppkom, utveklads. Den kinesiska skriften varv från början bilder av föremål, som sedan utvecklades till skrivtecken.
400 fkr blev de en skilda kinesiska staterna så pass starka att de kunde bryta sig loss från Kinas kung.
De följande 200 åren kännetecknas av olika kinesiska stater som krigade och handlade med varandra.
Kong Fuzi - Mästare Kong levde på ca 500 fkr. och var en kinesisk filosof. Han talade för att människor skulla vara goda, rättvisa, trofasta och uppriktiga. Hustrun och barnen skulle lyda husfadern och de yngre skulle lyda äldre osv.osv.
Enligt Kong Fuzi  var det fursterns plikt att sörja för att folket skulle ha det bra.
Mästare kongs lära dominerade i Kina ända in på 1900 - talet.
Qin - 200 f.kr.
ungefär 200 f.kr. var Kina splittrat i många småstater. En av dessa var Qin. Fursten av Qin ville utöka sin makt, så år 221 f.kr. hade han makten över ett område som motsvarar dagens Kina.
Han gav sig själv titeln Chin Shih Huang Ti. Chin försökte skapa en enhet och sammanhållning i riket under en stark centralmakt. Han lät bygga vägar och kanaler. Han standiliserade också Kinas vikt och måttenheter. Han gjorde också så att Kina fick samma skriftspråk.
Längs Kinas gränser hotade barbarstammar. T.e.x hunnerna. Shin - lät då bygga samman en rad murar som fanns sedan tidigare. Vi känner den som den kinesiska muren.

Ber om ursäkt för felstavningar :))

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0